1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan binalarda zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesinin mevcut binalar için de 2017 yılına kadar alınması gerekiyor.
Otomobil alırken değerlendirilen kriterlerden birisi de aracın yakıt tüketimi. Gün geçtikçe artan petrol fiyatları ile birlikte yakıt tüketiminin önemi arttı. Yakıt verimliliği yüksek olan araçlara talep arttıkça üreticilerde bu konudaki AR-GE faliyetlerini daha az yakıt tüketen ve alternatif yakıtlar tüketen araçlar üretmeye başladılar.
Aynı şekilde tüketicilerin enerji tüketimi az olan elektrikli ve elektronik eşyalara talebinin artması, beyaz eşyalardaki enerji sınıflarının anlamlarını öğrenmesi ve dikkate alması ile beyaz eşya üreticileri de bu konuda rekabet eder oldular. Bizler aynı işi daha az enerji ile yapan ürünler talep ettikçe üreticilerde mecburen buna ayak uyduruyorlar.
Tüketiciler olarak otomobilde ve beyaz eşyada enerji verimliliğinin önemini farkına vardık. Fakat yılların birikimi ile aldığımız, kredi çekip borca girdiğimiz konutlarımızda henüz yeterli bilince ulaşamadık. Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığının Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında yürülüğe koyduğu bir kanun beyaz eşyalarda gördüğümüz enerji verimliliği sınıfına benzer bir sistemi binalar içinde zorunlu hale getiriyor. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni binalar için yürürlüğe giren Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu 2017 yılına kadar mevcut binalar için de geçerli olacak.
Enerji Kimlik Belgesinin detayına geçmeden çok sık karşılaşılan bir yanlış anlaşılmayı da şimdiden önlemek istiyoruz. Enerji denilince akla sadece elektrik gelmemelidir. Örneğin binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık %85'i ısıtma ve soğutma için harcanırken elektrik enerjisi bunda çok küçük pay sahiptir.
Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırmaktadır. Bir binanın enerji sınıfı mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde yasalarda belirtilen asgari şartlarda imal edilmesi durumunda oluşacak tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirlenir.
Asgari şartları sağlayan bina enerji sınıfı endeksinde 100 puan alacakken daha verimli binalarda bu rakam düşer, daha verimsiz binalarda ise artar.
Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu
Yeni binalar için 2 sene önce başlayan uygulama, 2017 yılında mevcut binalar için de yürürlüğe girdiğinde Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak. Süre dolup her bina için bu belge alındığında ise tıpkı otomobil ve beyaz eşyada olduğu gibi binaların enerji sınıfları da tüketici için bir değerlendirme kriteri haline gelecek.
Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?
Enerji Kimlik Belgesi, mecut binalar için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir. Enerji Kimlik Belgesi'nin binanın tamamı için hazırlanması şart. Ayrıca isteğe bağlı olarak kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebiliyor.
10 yıl geçerliliği olacak belgenin bir suretinin, her tür alım-satım ve kiralama işleminde karşı tarafa verilmesi gerekiyor.
Mevcut binaların enerji sınıfı nasıl iyileştirilir?
Enerji Kimlik Belgenizi hazırlayan şirket belgenin ekinde enerji sınıfını iyileştirmek için önerilerini de paylaşacaktır, fakat bu iyileştirmeleri yaptırdıktan sonra binanın tekrar değerlendirilmesi gerekir. Bu aşamaya gelmeden neler yapabilirsiniz?
- Eski ahşap doğramalarınızı Low-e veya solar low-e kaplamalı yalıtım camı ürünleri ile değiştirerek
- Eski ve verimsiz ısıtma/soğutma sistemlerinizi verimli yeni cihazlarla değiştirerek
- Aydınlatma armatürlerinizi enerji verimli ampüllerle değiştirerek
- Tesisat ve vanalarınızı yalıtarak
- Rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak
- Isı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon sistemleri kullanarak
Yeni daire alırken dikkat
Kullanım anlamında düşündüğümüzde tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi enerji verimli bir binanın ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek olsa da işletme maliyetleri kısa sürede kendisini amorti edecektir. Mevcut binalara yapılacak iyileştirmeler de 3-5 yıl içinde harcanan parayı çıkaracaktır.
Yatırım anlamında düşünürsek ise binanın enerji sınıfı ederine de etki edecektir. D enerji sınıfında bir binadaki daireniz, yanıbaşında yer alan B enerji sınıfındaki kadar para etmeyecektir. Bu nedenle yeni daire alırken enerji sınıfına dikkat etmeli, mevcut binamızın değeri düşsün istemiyorsan gereken iyileştirmeleri yapmalıyız.
Gerçek belge ile sahte belge nasıl ayırt edilir?
Size ibraz edilen Enerji Kimlik Belgesinin geçerliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Enerji Kimlik Belgesi sorgulama ekranından kontrol edebilirsiniz.